Låve som rekkehus

Øvre Stokkavei

Miljøvennlig bofellesskap: Hva kan en låve midt inne i et boligområde brukes til ? Frem til 2000 bodde det kyr i låven. Da de flyttet ut åpnet det seg nye muligheter. Det fantes allerede et låvemuseum i nabolaget, men det var behov for flere boliger. Eieren ønsket å lage en ny type boliger for utleie; boliger med fellesfunksjoner og miljøprofil. Det ville være en meningsfull måte å bevare låven og våningshuset på. Ambisjonene var høy grad av gjenbruk, delefunksjoner og fellesarenaer, mulighet for dyrking og opplegg for avfallsreduksjon – og redusert biltrafikk.

En bærende ide var å bevare mest mulig av bygningenes konstruksjon og egenart. Låvens grindverk og solide tømmerbjelker er beholdt som synlige, historiefortellende elementer. Tilsvarende er teglvegger både inne og ute bevart tilnærmet uberørt. Takskifer er tatt ned, rengjort og remontert

Låven og våningshuset er energioptimalisert gjennom etterisolering og vannbåret varmesystem basert på varmepumpe og fjellbrønner - og ventilasjon med høy gjenvinningsgrad.

Låven er innredet med 7 boliger i størrelser fra 66 – 128m2. De er rekkehustype, dvs alle har inngang fra tunet med soverom og bad i fjøsdelen og stue med kjøkken en etasje opp i den romslige låvedelen. I 5 av boligene er det hems med oppbygg som gir takterrasse-opplevelse. Våningshuset rommer 2 romslige leiligheter. Tunet utgjør felles møteplass, og i tillegg er anlegget omgitt av en romslig, grønn hage. Til tunet ligger felles drivhus for dyrking og redskapshuset som er planlagt for gjesteleilighet og aterlier.

  • Kategori: Hjemme
  • Sted: Øvre Stokkavei
  • Areal: 1100m2 m²
  • År: 2012
  • Foto: KAP, Gaarden Stokke
Alle innganger fra tunet
Alle innganger fra tunet
I en stor grønn hage
I en stor grønn hage
Innglassede takterrasser
Innglassede takterrasser
Grindaverk intakt
Grindaverk intakt
Miljøvennlig ofellesskap
Miljøvennlig ofellesskap

Til toppen av siden