Fjordutsikt

Ostasteidn

Den skadeskutte steinen, som har gitt navn til turistvegstoppet, danner tyngdepunkt og gir stedet identitet. Den besøkende løftes ut av bilens hastighetslandskap og inn i nærkontakt med naturen. Furutrær, liten bakke opp, liten bakke ned. Det er to utsiktpunkt, et på hver side av steinen. Det ene gir overblikk innover det vakre fjordlandskapet nordover; det andre gir utsyn til den nye Sandsfjord bro. På benken her er man i direkte kontakt med steinen, som danner en monumental ryggstøtte.

Det nære landskapet er (re-)konstruert, bygget opp med jord, vegetasjon og trær. Enkle gitterrister i glassfiber danner en lett ramme om rasteplassens aktiviteter; gangsti, sitteplasser, benk og bord. Ristene er et minimalt inngrep som tillater naturen å utfolde seg.

Toalettbygget henter inspirasjon fra Hertervigs motivverden, som i stor grad er basert på landskap i nærområdet. Det er de to ytterpunktene som utgjøres av de velkjente tunge motivladere oljemaleriene i Dusseldorferskolens tradisjon, med bilder som ‘Gamle Furutrær’ og ‘Skogtjern’. Den andre er de siste lyse akvarellene, der overflaten truer med å sprekke opp, ofte med mytologiske motiver. Det er en Etter et sammenbrudd var han en periode på Gaustad og ble utskrevet som uhelberedelig. Karrieren var over, han vendte etter hvert tilbake til Borgøya. Det er i denne tiden han maler de lyse akvarellene, der overflaten truer med å sprekke opp. Med sine mytologiske motiver han malte etter at han kom ut fra Gaustad, stemplet uhelberedelig.

Det ytre er i slett betong (skal vegeteres med mose, som trives i den nordisk tropiske regnskogen). Til kontrast er det indre i glatt, hvit overflate, som er mykt bølgende, med overlys sildrende nedover.

Innvendig er veggene utført i hvit, tekstilforskalt betong. Formen er mykt bølgende, som en gardin, med mange små krumninger øverst og større, slake nederst. Rommene har en konisk form oppover, som munner ut i et takvindu. Gjennom dette sildrer dagslyset nedover veggenes bølgende overflate, med et spill av lys og skygge på krumningene. Slik løftes den romlige opplevelsen. For også å knytte rommene til bakkeplanet og landskapet rundt er dørene utført glassfibermateriale som forsiktig slipper sidelyset inn.

Toalettbyggene er produsert som tre komplette sandwichelementbygg på Voss, og satt sammen på tomta. Innvendig forskaling er sydd av Seilmaker i Bergen, og strukket opp som teltkonstruksjon for å danne den innvendige formen. Tekstilet er påført glassfiberarmert sprøytebetong, før isolasjon og utvendig plateforskaling kompletterte byggene. Utvendig er overflaten sandblåst for å gi grobunn for mose i framtiden.

Tekstilforskaling er en relativt ukjent og lite benyttet teknikk. Utformingen har derfor vært preget av forskningsarbeid, med prøving og feiling. Det har vært en krevende produksjon der firmaet Tunge Ting fra Voss har vist både kreativitet og utholdenhet. Sammen med de andre leverandørene har de gjennomført et anlegg med høy kvalitet.

Samarbeid med Imke Wojanowski, AtSite. Prosjektet mottok Betongelementprisen 2019

  • Kategori: Land
  • Sted: Ostasteidn, Sandsfjord bro, Suldal
  • Areal: - m²
  • År: 2018
  • Foto: Jarle Lune, Lars Grimsby
I Hertervigs landskap
I Hertervigs landskap
Tekstilforskalt betong
Tekstilforskalt betong
Overlys og dørlys
Overlys og dørlys

Til toppen av siden